Van tomaat naar sla

Van tomaat naar sla

Leo Berghs-Trienekens is een begrip in het Duitse Straelen en omgeving. Het familiebedrijf heeft een kas waar tot voor kort vooral tomaten stonden. De stijgende energieprijzen in de winter deden de teler echter besluiten te stoppen met stoken. De door de zon verwarmde tomaten werden nog geoogst, de kas werd geruimd, en nu groeien op de helft van het areaal bladgroenten en kroppen sla op water.

Doordat familie Berghs Trienekens al ervaring had met slateelt in de vollegrond, is de stap voor hem snel gezet. Ook afzet heeft hij al, en het lidmaatschap van Landgard draagt daar ook zeker aan bij. De sla groeit inmiddels dus niet alleen buiten bij Leo Berghs-Trienekens, maar nu ook in de kas, op drijvers van Dry Hydroponics. Dat bedrijf gaf de tip om bij Limex navraag te doen naar een wasmachines voor drijvers.

Twee familiebedrijven met korte lijnen
Dat ook Limex, net als Leo Berghs-Trienekens, een familiebedrijf is, wist de teler goed te waarderen. “Het is prettig dat de lijnen kort zijn,” vertelt Dhr. Leo Berghs Trienekens. “Je kan gewoon binnenlopen in de fabriek, die hier overigens in de buurt zit, en we noemen elkaar bij de voornaam.” Voordat hij tot aanschaf overging, heeft hij uitgebreid de drijvermachines kunnen bekijken en testen. “Dat vergroot het vertrouwen voor de aankoop.”

De drijverwasser sluit goed aan op de oogstmachine
Samen met de teler zocht Limex een oplossing die goed in te passen was in het nieuwe systeem. Dat heeft geresulteerd in een drijverwasser die is geïntegreerd in de oogstlijn, waar wordt gezorgd voor organische en microbiologische reiniging. Ook algen worden door de wasmachine verwijderd, die bovendien nog een stukje ontsmetting biedt door middel van waterstofperoxide. Daarnaast kan de machine ook eenvoudig door de teler worden ingezet om kratten te wassen. “En zolang je de machine goed schoonhoudt, is er eigenlijk geen onderhoud nodig,” vertelt Dhr. Bergs Trienekens. “We waarderen de professionele en persoonlijke aanpak van Limex”. Hij is positief over zowel de nieuwe wasmachine als over de slateelt op water – wellicht gaat in de toekomst de volledige kas over op sla. Dat kan dan verder worden opgepakt door de opvolger: de zoon van Leo staat al klaar om het bedrijf in de toekomst over te nemen.

 

Bron:

Deel artikelPaprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Luister terug! Belangrijke tuinbouw podcasts!