Vanavond op tv: 'Nederland Voedsel B.V.'

Vanavond op tv: 'Nederland Voedsel B.V.'

Maandag 7 november wordt een mooie dag voor de tuinbouw. VPRO Tegenlicht zendt vanavond ‘Nederland, de Voedsel B.V.’ uit, geproduceerd en gepresenteerd door fotograaf Kadir van Lohuizen. Een analyse van het Nederlandse voedseldomein, maar zonder (voor)oordelen. Een treffend beeld van de dominante positie die ons kleine land inneemt in een sector die bekend staat om haar overmatige claim op beschikbare grond en grondstoffen.

Vanavond zul je waarschijnlijk niks nieuws zien. Jij niet, jij kent de sector. Maar buitenstaanders, de gemiddelde consument, zal hier nog lang over napraten. Niet alleen de tuinbouw / Controlled Environment Agriculture komt aan bod, maar ook de akkerbouw, (melk)veehouderij, de distributie en logistiek en het hergebruik van afgekeurde producten. Een totaalbeeld van een sector in minder dan een uur.

"Kadir van Lohuizen is een vermaard fotograaf en journalist die zich de laatste jaren, met dank aan zijn achtertuin, de Nederlandse voedingsindustrie, ontwikkeld heeft tot videomaker. Een buitenstaander die we als EatThis hebben laten kennismaken met de tuinbouw middels een ‘In Residency’. Kadir heeft het afgelopen jaar zelf tomaten geplukt, gesprekken gevoerd met productiemanagers, directeuren en tuinbouwvertegenwoordigers. We hebben hem ondergedompeld in ‘onze’ wereld zonder vooraf vragen te stellen of afspraken met hem te maken", zo laat Renee Snijders vanuit EatThis weten.

Afgelopen vrijdag is in Trouw een katern verschenen over hetzelfde voedseldomein getiteld ‘’hoe een klein land enorm is in voedselproductie’’. Later deze maand zal er nog een artikel verschijnen in de Washington Post. "We doen dit omdat we geloven dat het tuinbouwverhaal veel nadrukkelijker verteld moet worden en dat de impact veel groter en waardevoller is wanneer mensen van buitenaf zoals Kadir van Lohuizen dat doen. 'Nederland, de Voedsel b.v.' is een document geworden, een analyse."

Het artikel ‘’This tiny country feeds the world’’ (National Geographic 2017) en Rem Koolhaas met zijn expositie ‘Countryside, the Future’ vormden de aanleiding voor het oprichten van EatThis, een grenzeloze stichting die draait op de financiële bijdragen van internationale private contributors uit het tuinbouwdomein.

Wil je meer weten over EatThis en haar focus op preventieve gezondheidszorg gekoppeld aan de duurzame en efficiente productie van voedsel? Kijk dan op www.eatthis.info en neem contact met ons op via info@nethwork.info.

 

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v