Tuinbouw als voorloper in een nieuw tijdperk

Tuinbouw als voorloper in een nieuw tijdperk

Vanavond op VPRO Tegenlicht alweer een mooie uitzending die de tuinbouw een (indirect) zetje kan geven in de goeie richting. Het Symbioceen wordt het tijdperk dat zal volgen op het Antropoceen, het tijdperk wat gedomineerd wordt door de mens, Homo Sapiens. Onze planeet staat aan de vooravond van een transitie waarin de symbiose tussen mens, techniek en natuur bepalend zal zijn. En laat juist de tuinbouw in die wereld nou toonzetttend zijn en binnen het voedseldomein, richtinggevend zijn.

De driehoek tussen mens, natuur en techniek vormde de grondslag voor de oprichting van EatThis en was de voedingsbodem voor haar manifest. De wereld maakte voor het eerst kennis met EatThis tijdens Countryside, the Future van Rem Koolhaas in het Guggenheim (2020).  EatThis gelooft in een voedselsysteem waarbij de natuur geldt als vertrekpunt van denken. We passen biologische gewasbescherming waar mogelijk toe en gaan geleidelijk aan van curatieve naar preventieve biologische gewasbescherming. Net als in de natuur, recirculeren we vrijwel alles. We zijn zelfs in staat om het ‘greenhouse effect’ in ons voordeel te laten werken door de kas om te toveren in een energiebron in plaats van een energieverbruiker. Dat laatste staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar is technisch inmiddels haalbaar.
 
Met andere woorden, ook in de tuinbouw gaat het om de symbiotische samenwerking tussen mens, natuur en techniek. De grote filosofen der aarde zijn van mening dat juist die driehoek het fundament zal vormen voor het nieuwe tijdperk wat voor ons ligt. Dat is ronduit goed nieuws en een prachtige bevestiging van hetgeen we als sector al decennia lang (bewust of onbewust) nastreven. Zie voor meer informatie over het Symbioceen deze website: https://symbioscene.com/.
 
Wil je meepraten over de positieve kant van de tuinbouw en hoe we daar maatschappelijk en politiek draagvlak voor kunnen (en moeten!) krijgen? Kijk dan eens op www.eatthis.info.
 

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v