Uitdagingen aardbeienteelt gezamenlijk aangepakt

Uitdagingen aardbeienteelt gezamenlijk aangepakt

Nederlandse aardbeien zijn in trek. Sinds 2010 is de productie in ons land bijna verdubbeld, tot een record van 78 miljoen kilo vorig jaar. De aardbei is de derde teelt van Nederland qua oppervlakte en binnen de Europese Unie staat Nederland op de zevende plaats van de ranglijst van grootste producenten. Daarbij breiden de aardbeientelers die in kassen telen in rap tempo uit. Om die sterke concurrentiepositie vast te houden, is product- en procesinnovatie essentieel.

Acht Limburgse aardbeientelers en aardbeiplantenkwekers, die samen goed zijn voor ruim 100 ha van het productie-areaal in Nederland, hebben zich daarom verenigd in Fragaria Innova. Ze bundelen hun krachten om samen te werken aan de uitdagingen op het gebied van arbeid, schaalvergroting, efficiency, plantgezondheid en -weerbaarheid, biodiversiteit, teeltmedia, productkwaliteit, continuïteit, leveringsbetrouwbaarheid en smart farming.  De focus ligt nu op telen onder licht en plantgezondheid. Het doel van de ondernemers is om door samenwerking innovaties te creëren in de aardbeienteelt en hun concurrentiepositie versterken.

Kracht van de plant
Michiel Penninx is aardbeienteler en mede-aandeelhouder van Fragaria Innova. “Kennisdeling is voor mij de belangrijkste reden om samen met collega’s uit de aardbeiensector een R&D-bedrijf op te richten", zo laat hij in KAS Magazine weten. "Via Fragaria Innova ontdekken we met elkaar hoe we aardbeienplanten op een duurzame manier én jaarrond kunnen telen: hoe zetten we de plant zelf in zijn kracht, zodat die gezond groeit, minder afhankelijk is van chemische gewasbescherming en dezelfde kwaliteit aardbeien levert? Hoe zorg je ervoor dat je ook in de koude wintermaanden lekkere aardbeien kunt telen? Dit soort vragen kun je niet alleen beantwoorden, dus doen we het samen.”

Lees het volledige artikel hier

Bron: KAS Magazine

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v