Calinda aardbei ligt weer in Nederlandse schappen

Calinda aardbei ligt weer in Nederlandse schappen

Vanaf deze week vind je de Calinda aardbei weer in de schappen van de supermarkten. Kenmerkend voor het ras Calinda? Dit aardbeien ras heeft geen verwarmde kas nodig om te groeien. Van december tot en met juni wordt Calinda namelijk geteeld in de volle grond in Zuid-Spanje.

Vanwege de relatief milde winters, gedijt het ras Calinda uitstekend in het Mediterrane klimaat. Antonino Vasquez (Technical Manager) en Gema Diaz (Breeding Assistent) van het Fresh Forward team uit Spanje blikken terug op een goed productiejaar van de planten: “Met 40 miljoen Calinda planten blijft Calinda een stabiele en betrouwbare keuze voor zowel de markt als de consument. Het fruit dat nu geteeld wordt door toegewijde telers, is iets waar wij trots op zijn.” De planten zijn exclusief geproduceerd door de firma Rapo uit Roosendaal mede-eigenaar van Fresh Forward.

Aardbeien en planten
Het ras Calinda groeit goed bij wisselende temperaturen en zelfs bij lage temperaturen. Het ras lijkt hier weinig last van te hebben. Zolang de temperatuur maar boven de 9 graden blijft. Gema vertelt over de productie van de planten: “We kunnen zeggen dat het een zeer succesvol productiejaar voor de planten is geweest. Er waren weinig planten die vervangen moesten worden en er was een bovengemiddeld goede ontwikkeling!” Antonino voegt hieraan toe: “In de toekomst zal men alleen de toprassen gaan telen. Aangezien het tekort aan water in Zuid-Spanje dat zal vereisen. Ook zal het seizoen eerder eindigen. Belangrijk is dus om efficiënt met water om te gaan en alleen kwalitatief goede rassen te telen. Calinda en Fandango zullen hier ongetwijfeld geteeld blijven worden. Fandango is ons nieuwe ras voor het premium segment. Hiervan staan er ondertussen zo’n 20 miljoen planten in Spanje.”

Een uniek soort
Het bijzondere ras ‘Calinda’ bewijst zich op meerdere vlakken. Het is een kwalitatief gezonde keuze, want de aardbei is namelijk rijk aan antioxidanten, vitamine C en B11. De hoge vruchtkwaliteit maakt deze aardbeien lekker zoet en sappig van smaak en zorgt er ook voor dat hij lang houdbaar is. Deze hoge vruchtkwaliteit blijft gelijk, ondanks veranderingen die zijn doorgevoerd in de behandeling van de bodem.

Calinda en Fresh Forward
Calinda is ontwikkeld door fruitveredelingsbedrijf Fresh Forward in samenwerking met Wageningen University Research en Fragaria Holland. Door zowel kennis uit onderzoek als ervaringen uit de praktijk te combineren, ontwikkelt Fresh Forward rassen die de wensen en behoeften van telers, handelaren en consumenten vervult. Met als resultaat na 25 jaar aan ontwikkeling een breed assortiment aan aardbeienrassen van hoge kwaliteit, waaronder de Spaanse rassen Calinda en Fandango. Calinda is vanaf nu weer verkrijgbaar o.a. bij een aantal Superunie leden, de Aldi, Jumbo, en een nieuwe afnemer Picnic. Calinda wordt in heel Europa verkocht en zelfs ook daarbuiten, zoals geheel nieuw zelfs naar Suriname. De handelspartners van Fresh Forward voorzien de retailers en anderen afnemers van verschillende rassen. Fresh Forward heeft de eerste stap gezet om een formele club te vormen met Spaanse telers, om gezamenlijk de keten te organiseren en waarde te creëren.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v