'Tuinbouw Mexico gaat meer automatiseren'

'Tuinbouw Mexico gaat meer automatiseren'

Vanwege vragen uit de markt en beperkingen op het gebied van arbeid groeit de aandacht voor mechanisatie en automatisering in de Mexicaanse bedekte tuinbouw. Dat zei Ben Sosef van Royal Brinkman, in gesprek met Goedemorgen en Hortibiz Daily World News tijdens de Greentech Americas in Querétaro.

Sosef werkt nu tien jaar in Mexico en hij heeft in die periode al veel zien veranderen in de Mexicaanse tuinbouw. De mate van mechanisatie en automatisering in de hightech en midtech bedrijven is sterk gegroeid en hij ziet dat daar nog steeds veel ontwikkeling in zit. Hij wijst op een aantal tendensen in de bedekte tuinbouw in de regio’s in centraal Mexico, waar Querétaro is gelegen.

Gewasversnipperingsmachines
“We zien dat het teeltseizoen steeds langer wordt, omdat arbeid en kosten van de benodigde hulpmiddelen flink stijgen. Telers willen daarom meer uit hun gewas halen. Het gevolg is dat ze proberen de teeltwisseling zo kort mogelijk te houden.” Sosef ziet dat onder meer terug in de groeiende vraag naar gewasversnipperingsmachines. “Daarmee kun je sneller van teelt wisselen. Het was heel moeilijk om de eerste versnipperaars te verkopen in Mexico. Maar tegenwoordig zijn ze niet aan te slepen, bij wijze van spreken.”

Arbeidskosten stijgen
Een andere trend is dat arbeid in Mexico de laatste jaren steeds duurder en schaarser is geworden. Goed personeel voor het oogst- en gewaswerk vinden en vasthouden is een beperkende factor voor veel bedrijven. Daarnaast stijgt het minimumloon met zo’n twintig procent per jaar, volgens de General Manager van Royal Brinkman. “De reactie daarop is dat bedrijven steeds meer investeren in zaken als mechanisering en automatisering. Wij zien onder meer een stijgende aanvraag naar kwalitatief goede buisrailkarren.” Royal Brinkman biedt daarin de producten van Berg Hortimotive aan, onder de eigen merknaam.

Sosef constateert dat ook de afnemers in Noord-Amerika steeds hogere eisen stellen aan de kwaliteit van verse groenten en de snelheid van levering. “Dat is ook een aanjager van meer mechanisatie en betere technische systemen”, stelt hij. Verder verwacht Sosef op termijn ook veel interesse in oplossingen in watertechniek. “Zoals machines die op basis van nanobubbel-techniek extra zuurstof aan het water toevoegen. Ook recirculatiesystemen van drainwater komen in beeld, omdat het waterverbruik aan steeds meer restricties moet voldoen in Mexico. Dat heeft te maken met het dalen van de waterniveaus in de gebruikte bronnen.”

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v