Volledige controle over hoeveelheid licht in kas

Volledige controle over hoeveelheid licht in kas

Certhon treedt naar buiten met haar nieuwste innovatie: SupriSun. Als teler heb je in deze nieuwe kas de volledige controle over de hoeveelheid licht dat binnenkomt. Het is een kasconcept waarmee je samen met de klimaatsystemen volledige controle hebt, zoals je van een indoor farm gewend bent. “Je kunt het zien als indoor farm, maar dan zonder de hoge energiekosten ervan, omdat je de krachten van de zon benut”, vertelt John van der Sande, Chief Innovation Officer. De SupriSun kan als alleenstaande kas gebouwd worden en ook in combinatie met Certhon’s eerdere innovatie: Gronos.

De SupriSun is een nieuw kasconcept met speciale schermdoeken en dimbare ledverlichting. Juist door deze twee gecombineerd in te zetten kan de hoeveelheid licht optimaal worden geregeld. De focus ligt hierbij op zowel de homogeniteit als de regelbaarheid van het licht. Hierdoor hebben we tevens een energiezuinige toepassing voor indoor farming. In het geval de kas gesloten blijft, zijn de teeltomstandigheden namelijk maximaal controleerbaar, kan optimaal worden ingespeeld op de plantbehoeften en benut je daarbij wel het licht en de warmte van de zon.

Ontkomen aan hoge energiekosten
LED verlichting, ontvochtiging en andere installaties in klimaatkamers en kassen, vragen veel energie en elektriciteit. “Doordat de energiekosten de pan uit rijzen en stroomprijzen een knelpunt zijn voor veel indoor farming-projecten, is het noodzakelijk om met hoogwaardige technologische oplossingen te blijven komen”, geeft Van der Sande aan. De SupriSun kas draait niet alleen op energie, maar gebruikt daarbij de krachten van de zon. “Door de invloeden van de zon te combineren met de speciale schermdoeken, dimbare ledverlichting en de klimaatsystemen, bereik je een stuurbaar klimaat en een stabiele temperatuur- en lichtniveau. Op die manier bespaar je op de hoge energiekosten die bij een volledige indoor farm wel komen kijken.” Zodra de SupriSun kas gesloten blijft, krijgen ziekten en virussen ook geen kans, aangezien er geen interactie is met de buitenlucht.

 

Bron:

Deel artikelPaprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Luister terug! Belangrijke tuinbouw podcasts!