'Zorg dat je medewerkers ook gezond blijven eten'

'Zorg dat je medewerkers ook gezond blijven eten'

Vrijdag 14 oktober is het Nationale Groente- en Fruitdag. De Greenport roept ondernemers op die dag hun medewerkers De Gezondste Lunch te serveren. Eén ondernemer doet niet anders: Rob Baan, directeur van Koppert Cress. In het bedrijfsrestaurant kunnen medewerkers alleen maar gezond eten. Dus 250 gram groente, zonder zout. Baan roept andere ondernemers op ook een gezonde lunch te serveren. Op 14 oktober, maar liefst jaarrond. “Als werkgever wil je toch dat medewerkers gezond hun pensioen halen?”

Rob Baan is de vaandeldrager van de Nederlandse tuinbouw. Zowel buiten als binnen het tuinbouwcluster is de teler van cressen aanjager van innovatie en samenwerking. “Het Nederlandse tuinbouwcluster is uniek in de wereld. En dat is alleen mogelijk als iedereen overeind blijft. Dus het hele cluster, met alles erop en eraan: telers, handelaren, kassenbouwers, noem maar op. Ook mijn bedrijf kan alleen blijven overleven dankzij het cluster. We moeten het dus met z’n allen doen.”

En Baan zet zich actief in voor meer gezondheid, ook binnen en buiten het tuinbouwcluster. Hij is betrokken bij verschillende gezondheidsinitiatieven. En sinds zeven jaar in Rob & Bob, het bedrijfsrestaurant van Koppert Cress dat alleen maar gezonde lunches serveert. Die zijn gratis voor medewerkers. Dat leverde Baan een boete op van de Belastingdienst. Maar Baan blijft voorvechter van meer gezonde lunches voor medewerkers. “Het mooie is: onze medewerkers eten nu thuis ook meer groente.”

Rob, je zet je in voor meer gezondheid. Waarom?
“Iedereen weet dat groente gezond is, het is zelfs wetenschappelijk bewezen. Met gezond eten kun je de strijd aangaan met bijvoorbeeld Diabetes Type II, hart- en vaatziekten en kanker. Niet voor niets is groente het enige wat elke dokter voorschrijft. De Wereldvoedselorganisatie adviseert daarom dagelijkse 500 gram groente of fruit. Maar Nederlanders halen dat bij lange na niet.”

Hoe komt dat?
“We eten in Nederland maar één keer per dag warm, en twee keer per dag boterhammen. Zo kom je nooit aan die 500 gram groente. Dat zie je in geen enkel ander land: bijna overal eten ze twee keer per dag warm. Het Nederlands Voedingscentrum heeft enkele jaren geleden het advies verhoogd van 200 naar 250 gram! Elke paar jaar doen ze daar 50 gram bij, want anders is de stap té groot.”

Hoe helpt Koppert Cress medewerkers daarbij?
“Als werkgever wil je dat medewerkers gezond hun pensioen halen. Dat betekent dat je onder meer moet zorgen voor veiligheid en voor weinig stress. En gezondheid dus. Ik schrok toen ik enkele jaren geleden zag wat medewerkers meenamen voor de lunch: boterhammen kaas, cola, jus d’orange. Ik wilde een doorbraak realiseren. Daarom geven we sinds zeven jaar onze medewerkers een gezonde lunch met 250 gram groente, zonder zout. We hebben er al 2.000 geserveerd.”

Hoe waren de reacties?
“Hun eerste reactie was: wat flik je me nou?! In het begin smokkelden ze zelf zoutvaatjes mee. We hebben toen op tafel zoutvaatjes van de Nierstichting – waar we mee samenwerken – gezet. Daar zit wel zout in, maar de gaatjes zitten verstopt. En het mooie is: niemand die het merkte. Want bij Koppert Cress maken we kruiden, waardoor je zout niet mist. En groenten en fruit zijn van zichzelf al heel smaakvol. Vlees moet je altijd op smaak brengen, groenten en fruit niet.”

Wat is je oproep aan andere ondernemers in het tuinbouwcluster?
Put your money where your mouth is. Ofwel: als je bedrijf actief is in de groente en fruit – als teler, handelaar, promotor of wat dan ook – voer dat dan ook door in je bedrijf. Zorg ervoor dat je medewerkers gezond te eten krijgen, dus met veel groente. En het mooie is: als je een gezonde lunch geeft, dan werkt dat door. Ik zie het bij Koppert Cress. Medewerkers eten nu thuis ook gezond, met veel groente.”

Bron: Greenport West-Holland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v