Hoe gezond eten risico op kanker verkleint

Hoe gezond eten risico op kanker verkleint

Op zaterdag 4 februari was het Wereldkankerdag. Door gezond te eten en genoeg te bewegen kunnen mensen de kans op verschillende soorten kanker verkleinen. Wageningse onderzoekers verdiepen zich in de relatie tussen voeding en kanker.

Een op de drie Nederlanders krijgt vroeg of laat de diagnose kanker. Een klein deel van die gevallen – tussen de 5 en 10% – wordt veroorzaakt door erfelijke aanleg. Een veel groter percentage heeft te maken met leefstijl: ongezond eten, roken, alcoholgebruik, te weinig beweging.

Fastfood vermijden
Gezonde voeding is dus ontzettend belangrijk om de kans op kanker (en andere ziektes) te verkleinen. "Het risico op darmkanker is bijvoorbeeld 17% hoger bij iemand die meer dan vijf keer per week rood vlees eet dan bij iemand die dat minder vaak doet", zegt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte bij WUR. "We weten ook dat overgewicht de kans op een aantal soorten kanker vergroot. Dat komt omdat overgewicht bijvoorbeeld invloed kan hebben op je hormonen, of kan leiden tot insulineresistentie."

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v