Consumenten iets negatiever gestemd

Consumenten iets negatiever gestemd

Net als in mei daalde in juni het vertrouwen van consumenten een fractie, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen nam af van -22 in mei naar -23 in juni. Dat komt doordat de koopbereidheid negatiever was.

Met -23 lag het consumentenvertrouwen in juni onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986 op basis van het consumentenconjunctuuronderzoek. Het consumentenvertrouwen is een gemiddelde van 5 deelvragen, waarbij van elke vraag het saldo van positieve en negatieve antwoorden wordt genomen. Als alle consumenten positief zijn, is het saldo 100. Als alle consumenten negatief zijn, is het saldo -100.

Consumenten even negatief over economisch klimaat
Consumenten waren in juni net zo negatief over de economie als in mei. De deelindicator economisch klimaat bleef staan op -38. Het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden was negatiever, terwijl het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden minder negatief was.

Koopbereidheid negatiever
De koopbereidheid kwam in juni uit op -14, tegen -12 in mei. Zowel het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden verslechterde. Verder vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen ongunstiger dan in mei.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v