Pieter Pot in gevaar

Pieter Pot in gevaar

Het voortbestaan van de online verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot hangt af van het Bedrijfstakpensioenfonds Levensmiddelen. Dit fonds gunt het levensvatbare Pieter Pot niet de tijd om de financiën weer op orde te krijgen en heeft het faillissement aangevraagd, zo laat het bedrijf weten. Dit terwijl een crowdfunding campagne afgelopen weken 2 miljoen euro heeft opgebracht waarmee het voortbestaan van Pieter Pot kan worden verzekerd.

En de donaties blijven nog binnenstromen van klanten en leveranciers die Pieter Pot een warm hart toedragen. Dinsdag doet de rechtbank uitspraak over het mogelijke bankroet van de innovatieve duurzame supermarkt. Hiermee worden de banen van medewerkers, tegoeden van klanten en openstaande saldo van crediteuren op het spel gezet. "We hebben een uitdagend jaar achter de rug. Het bedrijf is volledig geherstructureerd zodat het van een hard groeiende en verlieslatend bedrijf naar een gezond winstgevend bedrijf kon transformeren", stelt Jouri Schoemaker, algemeen directeur van Pieter Pot.
 
"Tijdens deze periode zijn er echter schulden opgebouwd die Pieter Pot graag per direct volledig aflost door middel van een grote crowdfunding campagne. Via de campagne is inmiddels voor meer dan 2 miljoen euro geïnvesteerd. Het geld komt echter pas vrij bij een minimale ondergrens van 3 miljoen, waarmee Pieter Pot haar beloftes kan waarmaken om de schulden volledig af te lossen het assortiment weer volledig aan te vullen en break-even draaien."
 
Online supermarkt Pieter Pot gaat verspilling van eenmalige verpakkingen en plastic tegen door producten zoals hagelslag, koffiebonen, pasta en ontbijtgranen aan te bieden in herbruikbare glazen weckpotten. Dit circulaire concept wordt omarmd door vele tienduizenden loyale klanten die de pioniersrol van Pieter Pot een warm hart toedragen.

Openstaand bedrag bij Pensioenfonds
Schoemaker: "Er zijn 140 crediteuren bij Pieter Pot die een openstaand saldo hebben. Het overgrote deel van deze crediteuren heeft ons de tijd gegeven om hun crowdfundingcampagne te laten slagen en tientallen crediteuren hebben 70% van hun openstaand saldo omgezet in de aandelen campagne als blijk van steun aan het bedrijf en haar missie. Tot onze teleurstelling wil het Pensioenfonds Levensmiddelen ons niet langer de tijd geven om de crowdfundingcampagne te laten slagen. Het pensioenfonds haalt jaarlijks 307 miljoen euro aan premies op. Onze openstaande schuld is 79.052 euro. We hadden gehoopt op een coulanceregeling omdat de weg naar herstel succesvol verloopt. Het is afwachten hoe de rechter dinsdag beslist."
 
Banen op het spel
In het bestuur van het Bedrijfstakpensioenfonds Levensmiddelen zitten tevens afgevaardigden van het FNV en CNV. Met de zaak staan zo'n 25 banen op het spel. Naast banen staan ook de tegoeden van de klanten van Pieter Pot, de openstaande saldi van haar leveranciers én haar voorbeeldfunctie als systeemverandering van circulaire verpakkingen. Pieter Pot valt direct binnen het overheidsbeleid als het gaat om de transitie naar circulariteit. "Namens al onze klanten, partners, team en het klimaat doen we een dringend beroep op het pensioenfonds om de faillissementsaanvraag terug te trekken om Pieter Pot nog één week langer de tijd te geven om haar crowdfunding campagne te laten slagen", aldus Schoemaker.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v