HAS green academy biedt cursus CSRD aan

HAS green academy biedt cursus CSRD aan

De focus op duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds groter. Een gevolg van deze vernieuwde focus is de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive, oftewel CSRD, die per 1 januari 2025 voor grote bedrijven een verplichting wordt. De CSRD verplicht bedrijven om te rapporteren over de impact van hun ondernemingen op het milieu en de maatschappij. Dit heeft betrekking op zaken als strategie, risicomanagement, governance en de verslaglegging, waarbij de klimaatimpact, vervuiling en werknemerswelzijn aan bod komen.

Ook in de agri en food sector gaat de CSRD een grote rol spelen. Want naast de grote bedrijven zullen ook niet-rapportageplichtige bedrijven ermee in aanraking komen: als onderdeel van de keten voor grote toeleveranciers zullen ook zij meer kennis moeten delen over de milieu- en maatschappelijke impact van de praktijken binnen hun bedrijf.

Deze nieuwe rapportage-eisen zorgen voor een enorme hoeveelheid data die geïnterpreteerd en gecommuniceerd moeten worden, en dat alles in de context van de sector. Ter ondersteuning van inkoop-, sales- supply chain, marketing- en kwaliteitsmanagers binnen de food en agro sector heeft HAS green academy cursussen ontwikkeld om professionals te ondersteunen. De Cursus CSRD biedt een overzicht van de invloed, relevantie én kansen van CSRD. Naast het uitleggen en praktisch werken met de verplichtingen, wordt in deze cursus ook gekeken naar hoe deze invoering van de CSRD ook een treffend moment kan zijn om duurzaamheidsbeleid te verankeren binnen een bedrijf. ‘In de cursus halen we alle aspecten van de CSRD aan, waar het vandaan komt, hoe het op specifieke bedrijven aansluit, welke kansen er liggen en welke data relevant is, met vervolgens de vertaalslag naar concrete doelen voor jouw bedrijf,’ aldus cursusbegeleider Maarten van Oosterhout.

Daarnaast heeft de HAS ook een cursus ontwikkeld waarin specifiek ingegaan wordt op één tool voor van duurzaamheidsrapportages: de Life Cycle Analysis, oftewel LCA. LCA is een instrument dat bedrijven helpt hun ecologische voetafdruk te begrijpen en te verbeteren. Het stelt gebruikers in staat om te identificeren waar de grootste milieu-impact zit en om duurzamere alternatieven te onderzoeken.

Met deze cursussen gefocust op duurzaamheidsrapportages hoopt HAS green academy bedrijven te ondersteunen in de (verplichte) stap naar duurzaamheid. Het vertrekpunt is dan wel de nieuwe wetgeving, maar volgens LCA-cursusdocent Marjolein de Bruin gaat duurzaamheid op termijn ook geld opleveren als je vanuit een LCA verbeteringen gaat doorvoeren in je processen en hierover kunt communiceren: "Duurzaamheidsclaims die je via deze manier kunt onderbouwen zorgen ervoor dat consumenten een weloverwogen keuze maken voor jouw producten versus die van concurrenten."

Meer weten? Bekijk de cursus CSRD van HAS green academy.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v