Modelgestuurd telen krijgt steeds meer vorm

Modelgestuurd telen krijgt steeds meer vorm

Het vak van teler wordt steeds complexer, vooral omdat teeltarealen groeien. Daarmee worden de belangen groter én het aantal factoren waarmee een teler rekening moet houden. Autonoom telen kan daarvoor een belangrijke oplossing zijn. Een algoritme neemt dan teeltbeslissingen voor z’n rekening, zodat de teler tijd over houdt voor andere taken. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) werkt aan systemen die zulke teeltbeslissingen kunnen nemen. Op dit moment bestuurt zo’n algoritme een komkommerteelt in een proefkas.

Bij modelgestuurd telen krijgt een algoritme informatie uit verschillende bronnen en verwerkt die tot een teeltstrategie. Wensen van de teler over bijvoorbeeld de gewenste vruchtgrootte of een gewenste oogstdatum, informatie over de kas, prijzen van inputs zoals energie en CO2 en de productprijs. Middels onder meer sensoren en metingen krijgt het algoritme informatie over het gewas (zoals lichtonderschepping en bladafsplitsingssnelheid) en de kas (bijvoorbeeld temperatuur en CO2-gehalte). Bovendien wordt het algoritme gevoed met weersgegevens en vooral de weersverwachting.

Op basis daarvan berekent het algoritme voortdurend welke strategie er moet worden toegepast voor bijvoorbeeld de watergift, het CO2-gehalte en de temperatuur. Dat gebeurt op basis van modellen die de relatie leggen tussen kasklimaat en gewasgroei. Tevens berekent het algoritme de meest energiezuinige strategie, gebruik makend van de flexibiliteit van het gewas. Een koudere dag kan zo worden gecompenseerd met een warmere dag. Het algoritme kijkt ook of het zichzelf moet aanpassen (kalibreren) door de verwachte resultaten te vergelijken met de gemeten, feitelijke resultaten.

WUR test de hierboven beschreven methode nu in een komkommerteelt in een proefkas in Bleiswijk. Dit als voorbereiding op een volledig modelgestuurde teelt die volgend jaar in het kader van het onderzoeksprogramma AGROS zal starten. Met dat project zullen kennis en inzicht rond modelgestuurd telen worden gedeeld met de sector, waarmee deze technologie naar een hoger plan getild kan worden. AGROS wordt gefinancierd door de 16 partners en de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v