Veranderende wet- en regelgeving zzp'ers

Veranderende wet- en regelgeving zzp'ers

In de politiek zijn er grote zorgen over de groei van het aantal zzp’ers en het kwetsbare in deze arbeidsrelatie. De impact op het sociale stelsel, werkenden betalen mee en zzp’ers niet. Ook het feit dat veel zzp’ers geen voorzieningen treffen voor life-events zoals pensionering of arbeidsongeschiktheid is een bron van zorg. Het wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden maakt deel uit van het arbeidsmarktpakket dat de overheid in april presenteerde, aldus Glastuinbouw Nederland.

Het wetsvoorstel bevat maatregelen die schijnzelfstandigheid moeten tegengaan en meer duidelijkheid moeten bieden aan echte zelfstandigen en hun opdrachtgevers. Dat wordt gedaan door:
1. De uitwerking van een toetsingskader (op basis van jurisprudentie) waarmee voor de start van de werkzaamheden kan worden vastgesteld of spraken is van een arbeidsovereenkomst of een opdrachtovereenkomst.
2. De invoering van een rechtsvermoeden van arbeidsovereenkomst bij een uurtarief lager dan € 32,24 (peildatum 1 juli 2023). Het rechtsvermoeden kan worden ingeroepen door de werkende door bij de eigen werkgever een arbeidsovereenkomst op te eisen. Indien nodig kan daarna de stap naar een rechter worden gemaakt. Dit uurtarief houdt géén hard minimumtarief voor het werk als zelfstandige in.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v