In gesprek over arbeidsmigratie

In gesprek over arbeidsmigratie

In de glastuinbouw zijn internationale werknemers al decennialang onmisbaar. Leden van Glastuinbouw Nederland voelen zich verantwoordelijk voor het welzijn van deze groep. "We hebben een Maatschappelijke Raad van Advies Internationale Medewerkers (MRvA) die met ons meedenkt op dit dossier. Recent heeft de MRvA samen met gasten gereflecteerd op de toekomst van arbeidsmigratie."

"Vanuit arbeidsmarktperspectief zie je vergrijzing: vooral in Europa en in het bijzonder in Oost-Europa. Innovatie en automatisering gaan bijdragen aan het terugdringen van arbeid, maar gaan niet de hele oplossing voor het arbeidsmarkt vraagstuk bieden. Wat heb je nodig om van buiten Europa medewerkers aan te trekken en dit vanuit het perspectief wat is er voor nodig om dit goed te doen?"

Deltaplan arbeidsmigratie
Frank van Gool en Gert-Jan Segers, beiden verbonden aan OTTO Work Force zijn in gegaan op het in wording zijnde deltaplan arbeidsmigratie. Uit dit plan spreekt de ambitie om het goed te regelen. Grip op arbeidsmigratie via (wettelijke) regels en vergunningen. Hoe kom je tot arbeidsmigratie die goed is voor: Nederland, werkgever, werknemer en land van herkomst van de arbeidsmigrant? Centraal staat de vraag/ambitie om arbeidsmigratie circulair te maken. Dat wil onder andere zeggen dat de werknemers na een vastgestelde tijd weer terugkeren naar het land van herkomst.

Voorwaarden
"De voorwaarden voor komen werken in Nederland moeten helder zijn, wettelijk geregeld. Voor de periode wordt nu vanuit OTTO  Work Force gedacht aan een maximum van 5 jaar. Ook ruimte om tijdelijk een aantal seizoenen naar Nederland te komen is juist belangrijk voor onze sector. Ook is gesproken over het certificeren van uitzendwerk en de rol die het huisvestingsvraagstuk speelt."

Een uitgebreid verslag van het gesprek komt in de thema nieuwsbrief Arbeid. Voor deze nieuwsbrief kun je je inschrijven bij Ilse Zwinkels.

Meer informatie Over de Maatschappelijke Raad van Advies is te lezen op de website van Glastuinbouw Nederland.

 

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v