‘Geef telers de regie, zij voelen de zorgplicht’

‘Geef telers de regie, zij voelen de zorgplicht’

Volgens komkommerteler Inge Bergsma-De Vries van Drenthe Growers is huisvesting van internationale medewerkers heel goed te organiseren door tuinbouwbedrijven zelf. Maandag 27 november was de huisvestingslocatie van het komkommerbedrijf in Erica toneel van een werkbezoek over dit thema.

Huisvesting van arbeidsmigranten houdt de gemoederen volop bezig in gemeenten met veel tuinbouwbedrijven. Hoe geeft je tijdelijke arbeidsmigranten en andere internationale medewerkers van agrarische bedrijven goed onderdak, en hoe pakken ondernemers dit zelf op? Om hier aandacht aan te schenken vond gisteren de ‘Dag van de agrarische huisvesting’ plaats, georganiseerd door Glastuinbouw Nederland, LTO Nederland, KAVB, NFO en Greenports Nederland. Ook vond maandag een werkbezoek plaats bij Drenthe Growers rond het thema huisvesting. Mede-eigenaar Inge Bergsma-De Vries leidde de belangstellenden rond in de woonvoorzieningen en deelde haar visie over wonen bij het tuinbouwbedrijf.

Leefbaarheid
“Iedereen is op zoek naar hoe je dit goed doet, maar dat kan op meerdere manieren. Wij vinden het belangrijk dat de medewerkers genoeg privacy hebben en maken onderscheid tussen groepen die kortstondig hier werken en arbeidsmigranten die zich in Nederland willen vestigen.” Drenthe Growers regelt sinds twintig jaar zelf de huisvesting voor de internationale medewerkers. Inmiddels zijn dit 140 plekken, waarvan 80 in units en 60 in voormalige bedrijfswoningen in het tuinbouwgebied Erica. Daarnaast zijn er extra voorzieningen zoals een gezamenlijke kantine en een sportveld. De woningen zijn SNF-gecertificeerd. Bergsma-De Vries is voorstander van wonen bij de bedrijven. “Veel gemeenten proberen beleid te maken rond huisvesting, naar aanleiding van initiatieven van uitzendbureaus en tuinbouwbedrijven. Ze worstelen dan soms met vraag wat de invloed op de leefbaarheid wordt. Volgens ons valt dat mee en werkt het goed.”

Kleine gemeenschap
Laat telers de regie hierover nemen, vindt ze. “Zij voelen zelf de zorgplicht om dit goed te regelen voor hun mensen. Niet alleen het wonen zelf, maar ook hulp bieden als er bijstand nodig is, bijvoorbeeld als mensen naar de dokter moeten.” Wat dat betreft is collectief wonen met collega arbeidsmigranten ook een voordeel, stelt de onderneemster. “Dit is een soort kleine gemeenschap, daardoor hebben de mensen die hier maar kort zijn ook een vangnet aan elkaar. Je kunt je verhaal bij elkaar kwijt en elkaar helpen met praktische zaken.”

Onder de circa 35 bezoekers waren naast tuinbouwondernemers ook bestuurders, gemeenten-ambtenaren en vertegenwoordigers van uitzendbureaus aanwezig. Het werkbezoek was onderdeel van een reeks van bedrijfsbezoeken in Nederland. Eerder werd een bezoek gebracht aan een grootschalige huisvestingslocatie in Zeewolde, een huisvestingslocatie op het bedrijfsterrein van een agrarisch ondernemer in Noord-Limburg en aan een woontoren op een bedrijventerrein in Aalsmeer.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v