Glastuinbouw Nederland sluit aan bij klimaattop

Glastuinbouw Nederland sluit aan bij klimaattop

'In solidariteit voor een groene wereld', dat is het doel van de 29ste klimaattop van de Verenigde Naties (COP) in Azerbeidzjan. De COP is de belangrijkste klimaatconferentie ter wereld, waar landen jaarlijks bijeenkomen om te onderhandelen over de aanpak van klimaatverandering. Door de opwek van groene energie te versnellen en in te zetten op klimaatadaptatie wil COP29 de temperatuurstijging op aarde tot 1,5°C beperken, zoals in 2015 afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs. Glastuinbouw Nederland sloot aan op de voorbereidende top om de belangen van telers in deze onderhandelingen te laten klinken. Veel van de afspraken monden namelijk uit in EU-klimaatwetgeving.

Van maandag 11 tot vrijdag 22 november 2024 worden duizenden regeringsleiders, wetenschappers, bedrijven en ngo’s in Baku verwacht. In grote getale trekken zij naar de hoofdstad van Azerbeidzjan om nieuwe klimaatafspraken te maken. Jaarlijks wordt in Bonn deze top voorbereid. Op de agenda van 2024 staat onder andere de uitwerking van de Sharm-el-Sheikh-overeenkomst (SSJW). SSJW waarborgt dat klimaatmitigatie niet ten koste mag gaan van voedselzekerheid. Ook moeten lidstaten boeren en tuinders beschermen tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering.

Na drie jaar impasse lijkt eindelijk een akkoord in zicht over de toegankelijkheid en toepasbaarheid van klimaatonderzoek, -innovaties en –financiering. Doel is om klimaatregelen te treffen die passen in de lokale context en voedselproductie behouden. Met Nederlandse, Europese en wereldwijde overheden sprak Glastuinbouw Nederland over de kansen van gesloten teeltsystemen, zoals kassen, om zo efficiënt en duurzaam mogelijk groenten, fruit, bloemen en planten te kunnen telen. Overal ter wereld kunnen kassen bijdragen aan klimaatmitigatie en -adaptatie. De sector ziet kansen om de glastuinbouw in Azerbeidzjan als katalysator hiervoor te presenteren.

Lees hier meer

 

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v