Ronald Grootscholten: Homo's!

Ronald Grootscholten: Homo's!

Een weblog van Ronald Grootscholten. Hij is partner en senior adviseur bij Florpartners. Ronald schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Volle bak. Meer dan 200 klanten en relaties in de zaal. Het is 17 november en we vieren ons 25-jarig bestaan. We gaan van schok naar schok. Van crisis naar crisis. Om dat gevoel direct de zaal in te brengen, hebben we een acteur ingehuurd. Hij stormt na 5 minuten de zaal binnen, probeert zich vast te binden aan collega Hester en presenteert zich als een activist van Extinction Rebellion.  Heftig. Diverse mensen staan op. De primaire reactie van de zaal: weg met die vent.

Verwarring, boosheid, onrust, weerstand.

Dit zijn exact de emoties die breed in de samenleving leven. We zitten in een enorme transitie. Het oude gaat niet meer. Het nieuwe biedt te weinig houvast. Of zoals onze spreker Martijn Lampert het aangaf de homo economicus gaat dood. Dat is de mens die in de oude economie blijft zitten met een eenzijdige focus op economie en winst. De mens die de aarde en zijn medewerkers uitput. Het komend decennium komt de homo florens tot bloei. De focus ligt op welzijn in plaats van welvaart. Het gaat van ‘take-make-waste’ naar levende stromen. Deze transitie is aan de gang en gaat met hele heftige schokken gepaard. Het raakt het Nederlandse tuinbouwcluster ongemeend hard. We raken maatschappelijk draagvlak rap kwijt. Datzelfde geldt voor het draagvlak in Den Haag en Brussel. Juist nu is het tijd voor nieuw leiderschap. De overheid of andere instituties gaan het niet voor u regelen. Nieuw leiderschap zal bij de ondernemers zelf vandaan zal moeten komen. Veel meer sturing geven aan R&D, aan belangenbehartiging, aan externe communicatie, aan partnerships in de keten. De sterke spelers in het cluster zullen de verbinding moeten zoeken, echt samenwerken en leiderschap tonen. Het zal nog heftiger worden dan nu. Tegelijkertijd is er meer dan genoeg perspectief.

Hoe was het ook alweer? Alleen ga je sneller, samen kom je...

Bron: Ronald Grootscholten

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v