Hans Ligtenberg: Murphy's law ten voeten uit!

Hans Ligtenberg: Murphy's law ten voeten uit!

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de hogeschool Inholland in Delft en tegenwoordig actief als zelfstandig adviseur. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Murphy's law zegt: “Anything that can go wrong, will go wrong”. Of op z’n Westlands: “alles wat fout kan gaan, gaat fout”.  Wat mij betreft is deze “wet” van toepassing op het gedrag van de Gemeenteraad van de gemeente Westland. Een groot deel van Nederland begrijpt niets van de houding van de gemeenteraad met betrekking tot de consequenties van de nieuwe, democratisch tot stand gekomen Spreidingswet. Een sterk staaltje slechte PR voor de Westlandse tuinbouwsector. Ja, ik weet het, er worden ook al Oekraïners opgevangen. Lijkt een beter verdienmodel!

Maar de argumentatie vanuit het Westland is dat er onvoldoende woonruimte is voor de eigen jeugd en de huisvesting voor arbeidsmigranten. Dit argument snap ik, maar daar hebben heel veel gemeenten last van. De sector tuinbouw is de belangrijkste economische pijler in de gemeente Westland en we hebben nu eenmaal veel arbeidsmigranten nodig. Over dit systeem kun je een stevige discussie opzetten, maar daarover een andere keer. Veel van deze arbeidsmigranten vinden hun huisvesting dan ook in Den Haag en Rotterdam en andere omliggende gemeenten. De buren zijn daar niet altijd blij mee.

Maar dezelfde Gemeenteraad geeft wel toestemming voor de uitbreiding van bijvoorbeeld het huidige ABC terrein, daarvoor moet dan wel een tuinbouwbedrijf verdwijnen. Daarnaast is deze uitbreiding bedoelt om nog meer logistieke dienstverlening mogelijk te maken. Deze uitbreiding is niet nodig en nuttig voor de huidige tuinbouwsector, maar dient alleen het commerciële belang van de ABC ondernemers. Zij gaan nog meer exotisch fruit etc. importeren, verpakken en weer transporteren naar onze buurlanden. Dit alles op een locatie waar in de toekomst geen enkele verdere uitbreiding mogelijk is en nu omgeven is door heel veel, vooral nieuwe woningbouw. En het gebied kan de huidige verkeersdrukte al niet aan.

Wat zou het een goed idee zijn als de gemeenteraad het gesprek aangaat met het ABC-management om hen te helpen, een mooie locatie in de directe omgeving van de A4 of de A20 te realiseren. Snelle verbindingen, mogelijkheden voor toekomstige uitbreiding, actieve deelname aan een logistiek netwerk en ruimte voor huisvesting van arbeidsmigranten. En... op de oude ABC locatie is er dan heel veel mooie, groene ruimte voor de zo broodnodige woningbouw voor de jeugd en anderen van het Westland mogelijk. Het is nog niet te laat voor de Gemeenteraad om de plannen voor de uitbreiding van het ABC terrein terug te draaien. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald!

De negatieve gevolgen van het voorgenomen besluit van de Gemeenteraad zijn:
•    Nog meer arbeidsmigranten (+ 700 fte) nodig om het werk in de “nieuwe dozen” uit te voeren (biedt nauwelijks werkgelegenheid voor de eigen inwoners)
•    Nog meer vervoersbewegingen (1800 per dag extra) in het Westland, met alle vertragingen en verkeersonveiligheid tot gevolg
•    Nog meer druk op de huisvesting voor wie dan ook in het Westland en de buurgemeenten
•    Veel gedoe met nauwelijks toegevoegde waarde voor sector tuinbouw

Murphy's law als leidraad voor besluitvorming van de Gemeenteraad van de gemeente Westland? Of komt men tijdig tot bezinning? Ik hoop het van harte, maar de toekomst zal het uitwijzen!

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v