Eric Flinterman: Kappen met verpakken

Eric Flinterman: Kappen met verpakken

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB. Eric schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Als we nog ergens op de kosten willen besparen, dan kan dat door te kappen met verpakken. Er worden miljoenen aan nutteloos verpakkingsmateriaal besteed en het levert ons ook nog een slecht imago op.

Zo levert een gesealde komkommer uiteindelijk een oudere komkommer op bij de consument, want er kan immers langer mee gespeculeerd worden. Er worden alleen al in Nederland per jaar miljarden plastic bloempotjes weggegooid. En dit terwijl er een alternatief is, geheel zonder plastic met een 50% lagere footprint ten opzichte van een gerecycled plastic potje.

Minder voedselverspilling
Wrap (een internationale ngo) toonde recent aan dat losse verkoop van groente en fruit leidt tot veel minder voedselverspilling. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk kan los verkopen veertien miljoen winkelmandjes aan goed bruikbare voeding en ook nog eens elfhonderd vrachtwagens vol plastic per jaar besparen, berekende Wrap. Dit komt vooral doordat de consument precies koopt wat hij nodig heeft. Zelfs champignons blijken minder verspilling te geven bij losse verkoop!

Langer houdbaar
Verschillende supermarkten hebben een aparte, geconditioneerde ruimte voor groenten, fruit en bloemen. Door de lagere temperatuur en hogere luchtvochtigheid krijgt de consument een langer houdbaar product met minder verspilling tot gevolg. Ook goede voorlichting richting de consument kan verspilling tegengaan, bijvoorbeeld: hoe bewaar je welke producten het best? Zo liggen er veel appels op de fruitschaal, terwijl deze in de koelkast nauwelijks in kwaliteit achteruitgaan.

Kappen met verpakken, dus! Dit scheelt niet alleen tonnen afval en veel CO2-uitstoot, maar zorgt ook voor een lagere kostprijs. Best handig in deze dure tijden.

Wilt u hier eens over sparren? Neem dan contact met mij op via telefoonnummer 073-6465419 of stuur een bericht.
 

Bron: Eric Flinterman

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v