'Rus koploper offshore accounts'

12-09-2017    09:30   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Russen zijn koplopers in het opslaan van hun welvaart in offshore accounts. Dat is onderzocht door het Amerikaanse National Bureau Of Economic Research. In 2015 was het percentage van het wereldwijd BBP dat in offshore accounts stond bijna twaalf procent. In 2012 was dit nog acht procent.

De onderzoekers keken naar de gemiddelde rijkdom van de bovenste 0,01% van de rijkste huishoudens in diverse landen, over de periode 2000-2009, en kwamen tot de conclusie dat in landen als Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten een relatief klein deel van die welvaart in offshore accounts stond. In het geval van de Russische superrijken is dat meer dan de helft van hun rijkdom.

Uit het onderzoek komen nog enkele interessante statistieken. Zo is tachtig procent van de offshore welvaart in handen van de 0,1% rijkste huishoudens. 0,01% van de rijkste huishoudens heeft ongeveer vijftig procent van die offshore welvaart. Verder blijkt dat Zwitserland de laatste paar jaar haar status als grootste offshore accounthouder kwijt is geraakt aan Aziatische markten, met name Hong Kong.

Omdat een aantal belastingparadijzen hun gegevens enigszins openbaar hebben gemaakt in 2016, is het voor de onderzoekers mogelijk om een beter beeld te geven van de hoeveelheid welvaart die is opgeslagen in offshore accounts. NBER houdt echter wel een slag om de arm, data over offshore accounts is nooit honderd procent zuiver.

Lees hier het hele onderzoek


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Regenwaterbassin zuiver houden

Op een flowschema van de waterstromen in een bedrijf is goed te zien dat de grootste stromen de input van regenwater en het hergebruik van...

Steun oprekken kwekersrecht

De Europese Commissie is positief over het voorstel om het kwekersrecht voor bloembollen, asperge en struikgewassen zoals framboos en blauwe...